Centrala Termica Viessmann Vitodens 200Centrala termica in condensatie Viessmann Vitodens 200, cu puterea nominala maxima de 60 kW, este o solutie compacta pentru incalzirea caselor multifamiliale, cladirilor publice, utilizand tehnica condensarii. Datorita posibilitatilor oferite de automatizarea de cascadare si sistemul comun de evacuare a gazelor de ardere la suprapresiune, un numar de pana la 4 astfel de cazane pot acoperi un necesar de caldura de 240 kW. Vitodens 200 cu functionare pe combustibil gaz metan sau GPL inglobeaza o serie de inovatii in domeniu:
- Arzatorul radiant Matrix - compact in modulatie, cu suprafata de ardere semisferica si emisii de substante poluante extrem de scazute (NOx: 16 mg/kWh; CO: 6 mg/kWh), prin care se incadreaza in limitele impuse de "Programul din Hamburg", cel mai drastic normativ din lume cu privire la poluarea mediului ambiant. - Suprafata de transfer termic INOX - Radial construit din otel inoxidabil, cu functionare pe principiul transferului de caldura la curgere laminara. Constructia radiala genereaza o suprafata mare de transfer de caldura pe un spatiu restrans. - Automatizari usor de deservit, prevazute cu sisteme de autodiagnoza pentru usurarea depistarii si remedierii eventualelor avarii si posibilitatea racordarii la un calculator prin intermediul interfetei optice "Optolink" pentru parametrizare si diagnosticare.Asa cum s-a aratat si in articolul precedent utilizarea tehnicii in condensatie permite obtinerea unei scaderi importante a consumului in cazul sistemelor de incalzire conventionale, dimensionate la temperaturi de 75/60°C, este prezentata evolutia temperaturilor agentului termic pe turul si returul instalatiei in functie de temperatura exterioara, la un aparat prevazut cu automatizare cu functionare comandata de temperatura exterioara. Conditia pentru condensarea gazelor de ardere este o temperatura pe returul instalatiei de incalzire care sa fie inferioara temperaturii de punct de roua a gazelor rezultate din arderea combustibilului gazos (aproximativ 57°C). in cazul acestor cazane, acest lucru se intampla la temperaturi exterioare de peste -10°C.Daca analizam repartizarea statistica a duratei de functionare a cazanului in decursul unui an calendaristic, rezulta o functionare in proportie de 85% in regim de condensatie (la temperaturi exterioare de peste -10°C), deci cu o eficienta energetica de peste 100%, raportata la puterea calorifica inferioara a combustibilului. Avand o eficienta energetica globala de aproximativ 105?106°C, rezulta o economie de combustibil de 10% fata de un cazan conventional de joasa temperatura, chiar si fara modernizarea instalatiei existente. Un alt avantaj al cazanului Vitodens 200 este o crestere a eficientei odata cu scaderea sarcinii. Un exemplu in acest sens este cazul modernizarii unei constructii vechi, demarata cu implementarea unui sistem nou de incalzire, cu un cazan in condensatie de o anumita putere termica. Daca ulterior cladirea va fi termoizolata suplimentar, va rezulta o supradimensionare a puterii instalate, care in cazul cazanului in condensatie va avea ca efect o crestere a eficientei din punct de vedere energetic, nefiind necesara schimbarea cazanului.
In continuare va prezentam un exemplu de realizare a unei instalatii de incalzire cu cazane murale in condensatie Vitodens 200, o solutie compacta pentru incalzirea caselor multifamiliale sau a cladirilor publice.
Avantajele cele mai importante ale acestui sistem:
- Datorita posibilitatilor oferite de automatizarea de cascadare si sistemul comun de evacuare a gazelor de ardere, un numar de pana la patru astfel de cazane pot acoperi un necesar de caldura de 240 kW.
- Spre deosebire de sistemele conventionale de evacuare a gazelor de ardere, cascadarea Viessmann lucreaza dupa principiul suprapresiunii, permitand si in cazul unei puteri instalate de 240 kW un diametru de evacuare de numai 100 mm. Sistemul de protectie la refularea gazelor de ardere functioneaza dupa un principiu mecanic, fiind foarte sigur si simplu in acelasi timp (nu este nevoie de senzori si componente electronice suplimentare).
- Automatizarea de cascadare permite functionarea sistemului intr-o gama foarte larga de sarcini: domeniul de modulare al instalatiei este cuprins intre puterea minima a unui cazan si puterea cumulata a gazelor componente. De exemplu, la o cascada formata din patru cazane avand fiecare o putere nominala de 60 kW, domeniul de modulare este cuprins intre 15 si 240 kW.

Descrierea instalatiei
Instalatia formata din patru circuite de incalzire, prevazute fiecare cu pompa si electrovana de amestec cu trei cai, cu regimuri termice distincte si un circuit cu pompa de preparare a apei calde menajere cu boiler.
Caldura necesara este furnizata de doua cazane Viessmann de tip Vitodens 200, cu puteri nominale de 60 kW, prevazute cu automatizari cu temperatura constanta, legate intre ele in cascada si comandate de automatizarea supraordonata de cascadare

Adauga comentariu


Nume (camp obligatoriu)
Mail (camp obligatoriu)

Do NOT fill this !Prima pagina