Cum se monteaza instalatia de incalzire prin pardoseala?In intentia de a-i ajuta pe instalatori sa realizeze lucrari de cea mai buna calitate, prezentam montarea in 7 pasi a unui sistem de incalzire in pardoseala.

Realizarea unei bune instalatii de incalzire prin radiatie de pardoseala impune o seama de conditii si pasi obligatorii.

Pasul 1.  Pregatirea locului de montaj.


De retinut! Pardoseala incalzitoare se executa dupa ce peretii au fost realizati, tamplaria exterioara montata si compartimentarile interioare executate.

Pasul 2. Montarea casetelor pentru distribuitor


Cutiile de distribuitor se amplaseaza obligatoriu mai sus decat teava din pardoseala, aceasta permitand evacuarea aerului din tuburi. Prin urmare, nu este permisa, spre exemplu, alimentarea unor tevi instalate la etaj dintr-o cutie montata la parter.

Pasul 3. Pregatirea suportului


Izolarea  periferica a pardoselei se face cu banda izolatoare, cu celule inchise, flexibila, autoadeziva (tip elastomer), avand grosimea relativ mica (5÷7 mm) si latimea de 15 cm.

Izolatia de baza se realizeaza cu placi de polistiren expandat (sau extrudat), asezate astfel incat sa formeze o suprafata continua. Se monteaza camera cu camera, incepand, de preferinta, cu cea mai mare (pentru a se diminua pierderile de material)

IMPORTANT – Daca se utilizeaza placi din polistiren cu nuturi, la asezare se va urmari alinierea riguroasa a ploturilor, ceea ce va permite montajul corect al tuburilor.

NOTA

In cazul incaperilor de la parter, in case fara subsol sau cu subsol neincalzit, este recomandat a se aseza, sub placile de polistiren, o folie din polietilena, cu rol de bariera de vapori.

Pasul 4. Serpentinele de incalzire


AVERTISMENT! Aceasta operatiune se executa numai in conformitate cu planul intocmit de proiectant, respectand intocmai traseul, pasul intre tevi, lungimea fiecarui circuit, locul si raza de curbura pentru fiecare schimbare de directie a tevii.

NOTA IMPORTANTA! Indiferent de tipul de teava folosita la incalzirea in pardoseala, serpentinele se realizeaza dintr-o singura bucata. Nu se vor face inadiri pe traseul serpentinei!

Pasul 5. Umplerea instalatiei. Proba de presiune.


Dat fiind faptul ca instalatia de pardoseala va deveni una ascunsa, fara posibilitatea de a mai fi vazuta dupa turnarea sapei de beton, umplerea si proba de presiune sunt operatiuni mai pretentioase decat la instalatiile obisnuite. Se procedeaza dupa cum urmeaza: 1. legati printr-un furtun robinetul de golire de pe bara retur a cofretului de distributie la instalatia de alimentare cu apa potabila (fixati ferm furtunul cu ajutorul unui colier);

 2. inchideti complet ventilele de pe tur si retur ale tuturor circuitelor de pardoseala legate la cutie;

 3. deschideti robinetul de golire la care ati legat furtunul de alimentare;

 4. deschideti lent ventilul de retur, apoi pe cel de tur, de la un singur circuit de pardoseala;

 5. asteptati umplerea completa a acestui circuit (pana cand nu mai iese aer prin ventilele automate de dezaerisire);

 6. reinchideti ventilele tur si retur ale circuitului astfel umplut si umpleti circuitul al doilea, procedand in acelasi mod ca la primul;

 7. urmand aceeasi procedura, umpleti unul cate unul toate circuitele;

 8. verificati cu atentie daca exista scapari de apa si corectati, daca este cazul;

 9. inchideti lent robinetul de golire prin care ati facut umplerea si debransati furtunul;

 10. in locul furtunului legati pompa manuala pentru proba de presiune (manometrul sa fie in perfecta stare si verificat metrologic);

 11. daca ventilele automate de dezaerisire au presiunea nominala mai mica de 10 bar, se demonteaza si se inlocuiesc cu dopuri (nu este necesara aceasta inlocuire daca ventilele sunt cu Pn 10 sau mai mult);

 12. redeschideti toate ventilele tur si retur ale circuitelor de pardoseala, precum si robinetul la care ati montat pompa de presiune;

 13. cu ajutorul pompei manuale, ridicati presiunea din instalatie la 10 bar;

 14. instalatia va ramane la presiunea de 10 bar timp de 12 ore, timp in care verificati minutios toate racordurile si eliminati eventuale neetanseitati;

 15. dupa terminarea probei, reveniti la presiunea retelei de alimentare cu apa si inchideti robinetul de golire prin care ati facut proba de presiune;

 16. daca a fost necesara demontarea ventilelor de dezaerisire, inchideti ventilele tur si retur ale circuitelor de pardoseala, demontati dopurile si remontati in locul lor ventilele de dezaerisire, apoi redeschideti ventilele circuitelor;

 17. instalatia va ramane la presiunea retelei pe toata perioada de turnare si intarire a sapei de beton.Pasul 6. Realizarea sapei


Pardoseala ce se realizeaza la o instalatie de incalzire de pardoseala este o pardoseala flotanta. Ca atare, aceasta nu se leaga in nici un fel de celelalte elemente ale constructiei (pereti, stalpi etc.).

Sapa se toarna avand peretii despartitori realizati, tocurile usilor montate, tencuiala si gletul executate. La montarea tocurilor usilor se va tine seama de cota finita a pardoselii, dupa ce a fost turnata sapa.

Nu se va turna sapa la temperaturi mai mici de 5°C.

Utilizarea unui aditiv fluidizant la prepararea sapei este necesara, acesta asigurand lucrabilitatea betonului fara a se mari cantitatea de apa (ceea ce ar diminua rezistenta mecanica a sapei). Mai mult, aditivul amelioreaza rezistenta la solicitari mecanice si conductivitatea termica a sapei.

Optional, se poate adauga in compozitie si o mica doza de fibre scurte de polipropilena, cu rol de armatura dispersa in masa sapei.

Grosimea sapei va fi cu 30 mm peste generatoarea superioara a tubului in incaperi in care nu sunt rosturi de dilatare si 40 mm in incaperi cu rosturi.

Turnarea se va efectua cu atentie, urmarindu-se planeitatea si finisarea ingrijita a suprafetei (pe care urmeaza a se aplica finisajul pardoselii).

Aditivul se amesteca cu apa de preparare a betonului. Timpul de malaxare va fi de cel putin 5 minute.

Rosturile de dilatatie

Suprafata unei dale flotante nu va fi mai mare de 40 mp, iar latura cea mai lunga nu va depasi 8 metri. Incaperile care depasesc suprafata de mai sus vor fi divizate prin rosturi in sectiuni mai mici.

Rostul se realizeaza pe toata grosimea sapei si a finisajului pardoselii, daca acesta este de tip dur (gresie, marmura etc.).

Exemple de dispunere a rosturilor

Nu este permisa executarea de serpentine peste rosturi. Rosturile pot fi traversate numai de tuburile de legatura (tur si retur), iar acestea vor fi protejate in mansoane flexibile care trec cate 30 cm de o parte si de alta a rostului.

In cazul in care casa este prevazuta si cu alte rosturi (de lucru, seismice etc.), acestea vor fi continuate si prin pardoseala flotanta. In plus fata de precizarile de mai sus, in dreptul acestor rosturi se va intrerupe si plasa de armare a sapei si nu vor fi traversate de nici un fel de conducte.

Pasul 7. Finisajul pardoselii


FOARTE IMPORTANT! Aceasta operatiune se executa numai dupa punerea in functiune a instalatiei de incalzire, atunci cand sapa este perfect intarita si uscata.


Inainte de montarea parchetului instalatia de incalzire prin pardoseala va fi mentinuta in functiune timp de doua saptamani, fara intrerupere, la parametrii proiectati. Pe durata celei de a doua saptamani, parchetul va fi depozitat pe pardoseala in vederea uscarii.

Dupa aceasta, se opreste incalzirea si se poate trece la montajul parchetului.

Este recomandat ca montajul parchetului sa se faca prin lipire.

Dupa montaj, instalatia va ramane oprita timp de 48 de ore, dupa care se poate trece la exploatarea normala.

b) Mocheta, linoleum

Incalzirea trebuie sa fie oprita cu 48 de ore inainte de executarea lucrarii.

Este recomandabil ca mocheta sa fie aplicata prin lipire.

Instalatia de incalzire va fi mentinuta oprita atat pe durata executarii lucrarii cat si inca 48 de ore dupa aceea.

c) Materiale dure (gresie, marmura etc.)

Lucrarea se executa cu instalatia de incalzire oprita.

Dupa terminarea montajului, instalatia de incalzire se va mentine oprita timp de inca 7 zile.

Este recomandata intercalarea intre pardoseala si plinta a unui cordon de mastic siliconic.

Nu uitati lucrul cel mai important! Finisajul pardoselii trebuie sa fie cel preconizat initial, pe baza caruia s-a proiectat si executat instalatia. Schimbarea ulterioara a materialului de finisaj va conduce la nerealizarea conditiilor de confort scontate.

Adauga comentariu


Nume (camp obligatoriu)
Mail (camp obligatoriu)

Do NOT fill this !Prima pagina